The mixology between light and shadow, substance and emptiness, flow and focus, infuse an unexpected energy in the new Versace Bal Harbour boutique that showcases sustainable style.

The complexity and diversity of the Versace creations are captured by the various internal elements: the visually striking floor and ceiling. In the floating-effect brass ceiling, radiating beams of rays are held delicately by a forest of bronze strings. The floor mosaic is a mix of modernity and tradition: a cutting-edge pattern assembled by hand by Italian artisans. The minimalism of the composition contrasts with the rhythm of the space. A constant dialogue is created between the viewer and the creations, original encounters that stimulate the imagination and the curiosity of the customers.

The new concept was designed by renowned architect Gwenael Nicolas with the highest sustainability standards in mind – from the choice of materials to the flexibility and management of the space – reaching the latest LEED Gold certification level for Retail Interior Design and Construction, a globally recognized certification program developed by the U.S. Green Building Council.

“There’s no bigger luxury than our future. The new Versace concept is a commitment towards Versace’s sustainable legacy.” – Donatella Versace

A holistic approach has been applied to the selection of materials with the highest environmental and transparency standards for the entire life of all parts of the store. Materials in both the structure and its interiors have undertaken an environmental product declaration: an extra step in transparency guaranteeing responsible sourcing and end-of-life processes. The construction included recycled, recyclable, and responsible materials – including glass in the mosaic, FSC-certified wood in the structure, and recomposed marble in certain decorative elements to minimize extraction of raw materials from the earth – a sustainable commitment in every detail.

Much of the impact of a store is in its daily operations, which at Bal Harbour have been studied with attention to people and environment. Dimmable LED lights with central control have been installed to ensure efficient use of energy over the course of the day. Climate control equipment was chosen for energy efficiency. Internal air quality is studied to provide a positive impact for wellbeing on people working and shopping in the space.

With an eye to managing climate impact, Versace has planned a 5-year offset program to compensate the energy and water use in the store. Thanks to renewable energy certificates, the store will offset all electricity use through renewable energy production, and water usage through the restoration of natural watersheds.

Finally, the entire concept has been designed with flexibility and the future in mind. For example, the floor and ceiling design allows for adjustable lighting without needing to replace or discard elements, extending the usable life of the space for years to come.

The renovated boutique is a pure expression of not only the unmistakable DNA of Versace but also of its commitment to the environment and vision for the future.

Stay Ahead of the Trends

Receive the latest Fashion, Beauty and Lifestyle updates from us.

You have Successfully Subscribed!